Return to site

Uitstralen, ben jij je ervan bewust?

De derde kerncompetentie van een moderne beveiligers en handhavers is UITSTRALEN. Daarmee is het trio kerncompetenties compleet: WAARNEMEN, gevolgd door AANSPREKEN waarbij je gebruik maakt van jouw UITSTRALING.

Ieders uitstraling is weer anders. Je bent groot, klein of gemiddeld van lengte. Zwaar gebouwd of juist slank gebouwd. Je lichaamshouding kan trots of bescheidenheid uitstralen. Je beschikt daarnaast over een bijna oneindig aantal mogelijke gezichtsuitdrukkingen. Al deze kenmerken combineer je nog eens met je houding en gedrag.

Elke mens neigt er, onbewust, naar zich op een bepaalde manier op te stellen waarbij al deze elementen samenwerken. Daar denken we niet meer bij na.

Een voorbeeld: tijdens mijn jeugd liep ik op zaterdag vaak door het centrum van Utrecht en kwam daar geregeld Anton Geesink (de judoka) tegen. Een vriendelijke reus (1,98 meter lang, 120 kilo zwaar) die boven de menigte uitstak. Bij iedereen bekend als Europees-, Wereld- en Olympisch kampioen. Een vriendelijke man die zacht sprak en tegelijkertijd heel veel zelfvertrouwen uitstraalde. Op de Steenweg in Utrecht zag je Anton van verre aankomen. En ook zag je hoe de zaterdagochtend menigte vanzelf week om hem door te laten. Het was een soort Rode zee die zich opende. Over UITSTRALING gesproken!

Als beveiliger en handhaver heb jij ook je eigen uitstraling. De kunst is om je daarvan bewust te zijn, die te kunnen variëren en er gepast gebruik van te maken. In de situaties waarin je dagelijks verkeert kan het ‘spelen’ met jouw uitstraling immers het verschil maken. Hoe zou jij jouw uitstraling karakteriseren?

Wil Houtzager is partner bij NextHRM en ondersteunt organisaties in wendbaar organiseren van werk en mensen in duurzame loopbanen realiseren. Als onderdeel daarvan begeleidt hij mensen in het verduurzamen van hun loopbaan.

All Posts
×

Almost done…

We just sent you an email. Please click the link in the email to confirm your subscription!

OK